Losos v lístkovom ceste ♥

PR článok
Je mi cťou urobiť vianočný recept pre Rybu Žilina. A ako inak, keď nie rybku. Losos zabalený v lístkovom ceste je dobrou voľbou na vianočný alebo silvestrovský stôl, kde bude veľa jedákov. 


Ingrediencie

3 červené cibule
3 cukety
3 červené papriky
1 kg lososa Radoma od Ryba Žilina, najlepšie v celku
2 balenia lístkového cesta
paradajkové pesto
600 ml sladkej smotany 33%
čerstvá bazalka
soľ, korenie, olivový olej
1 vajíčko na potretie cesta

Príprava

Môžeme aj deň vopred - nachystať si pekný plát lososa a upiecť si zeleninu. 

Losos
Rybku umyjeme, usušíme v suchej čistej utierke, a stiahneme z kože. Môžeme jemne nasoliť a dáme späť odpočívať do chladničky.

Zelenina
Cuketu a cibuľu nakrájame na kúsky, pridáme 4 lyžice olivového oleja. Papriku položíme na vrch nakrájanú na polovičky a dáme piecť na 180°C na 30 minút. 
Zeleninu necháme dobre vychladnúť, najprv pod zakrytou fóliou, aby sa dalo paprike pekne stiahnuť vrchná koža. Potom ju nakrájame a zamiešame do ostatnej zeleniny.

Zábal

Lístkové cesto rozbalím, okorením čiernym korením a trochou soli a položím naň lososa, ktorého štedro potriem paradajkovým pestom. 

Z odrezkov lístkového cesta povykrajujem rybky a hviezdičky, ktoré použijem nakoniec na ozdobu. 

Pripravenú zeleninu jemne naukladám na rybku a prikryjem druhým lístkovým cestom. 


Ak nemáte pomocné dve ruky naviac, je lepšie si cesto narolovať na valček a postupne ho prikladať. Hviezdičky a rybky prilepíme vajíčkom a opačnou stranou nožíka spevním okraje lístkového cesta. Všetko potrieme vajíčkom.

Zo zvyšku cesta si môžete spraviť slané štangle alebo slimáčiky. Takto zabaleného lososa vložím do vyhriatej rúry na vyhriaty plech na 35 minút a 180°C .

Omáčka

Sladkú 33% smotanu, nakrájanú bazalku a 5 polievkových lyžíc pesta zamiešam a teplé podávam    k  rybke. 
Bez omáčky to nie je ono !!!



A čo sa týka zdobenia, tomu sa medze nekladú, tak zapojte doň aj vaše deťúrence. Ja ale aj tak najviac ľúbim hviezdičky. Najradšej by som ich mala úplne všade, na stromčeku, na obruse, na rybke :)

Verím, že si na takomto spoločnom jedle všetci spolu pochutnáte.

Inšpirovala ma moja obľúbená kuchárka Mary Berry.

               Dobrú chuť 
                                     praje  Anabel





Komentáre